Sağlık

Omurilik Felçli Bosnalı Genç Türkiye’de yürüme umudu buldu

Omurilik felci geçirerek yatalak hale gelen Bosna Hersek’li 20 yaşındaki Emsad Osmanoviç, Türkiye’de yürüyen robot tedavisiyle umut buldu. İstanbul Medicana Ataköy Hastanesi’nde yürüyen robot tedavisi için Türkiye’ye gelen Osmanoviç’in, son teknolojiyle donatılmış robotik tedaviyle yürüme yeteneğini yeniden kazanması amaçlanıyor.

Geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci geçiren Bosna Hersek’li 20 yaşındaki Emsad Osmanoviç, yeniden yürüyebilme umuduyla Türkiye’ye geldi. Kazanın ardından yatalak hale gelen Osmanoviç, Bosna Hersek ve Hırvatistan’da tedavi gördü ancak istediği sonuçları alamadı. Yeniden yürüyebilme umuduyla Türkiye’ye gelen genç, İstanbul Medicana Ataköy Hastanesi’nde yürüyen robotla tedavisine başladı. Yaklaşık iki haftadır Medicana Ataköy Hastanesi’nde tedavisi devam eden Osmanoviç’in, başta bacaklarında olmak üzere şiddetli kasılmalar yaşamaya başladığı belirtildi. Medicana Ataköy hekimlerinin amacı, yürüyen robot tedavisi ile gencin tekrar yürüme yeteneğini kazanmasıdır.

 

“Yürüyen robotla yürüme kabiliyetini artırmayı hedefliyoruz”

Doç. Medicana Ataköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, hastanın tedavisiyle ilgili şunları söyledi:

“Bu hasta bize başvurduğunda omurilik felci nedeniyle yürüme yeteneğini kaybetmişti, bacaklarına şiddetli kramplar giriyordu ve bacak ağrısından şikayet ediyordu. Bu şikayetlerden yola çıkarak bir rehabilitasyon planı hazırladık. Özel bir tedavi şekli olan yürüyen robot eğitimi ile hastamızın daha iyi yürümesini amaçladık. Bu tedaviye başlamadan önce manuel fizyoterapistlerin bulunduğu bir eğitim alanına girmesi gerekiyordu. Öncelikle omurilik felcinin seviyesini belirledik. Omurilikteki nörolojik hasarın düzeyini T-10 olarak belirledikten sonra bu hastanın bacaklarında kas güçsüzlüğü olduğunu gördük. Daha sonra hastayı gerekli tedavi planına dahil ediyoruz. Hastamız yürüyemiyor ancak uzun bacak cihazı dediğimiz bazı cihazları giydikten sonra yürüteç ile birkaç adım atabiliyor. Yürüyen robotla birlikte bu yürüme yeteneğinizi arttırmanızı sağlıyoruz. Tabii kasları biraz güçlenince yürüme yeteneği daha da artacak.”

 

“Hasta ilk geldiğinde kasılma ve spazm problemi yaşıyordu.”

Doç. Tedavinin başında olmasına rağmen artık kasılmaların ciddi oranda azaldığını, bir ay sonunda daha olumlu sonuç beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, “Hasta ilk geldiğinde kasılma ve spazm sorunu yaşıyordu. Öncelikle bu kasılmaları azaltacak bir tedavi uyguladık. Kasılmalar hafiflediğinde yürüyen robota daha kolay adapte oldu. İkinci hafta sonunda kasılmaların daha da azalmasını bekliyoruz. Botilinum Toksininin etkisinin daha fazla olmasını ve tedaviye daha iyi yanıt vermesini bekliyoruz. Bir aylık tedaviden sonra yeniden değerlendirip belki bu süreyi üç aya uzatabiliriz” dedi.

 

Yer çekimine karşı yük azalır

Doç. Yürüyen robot tedavisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yıldırım şunları söyledi:

“Yürüme güçlendirme eğitimi robotik bir tedavidir. Yürüyen robot, sensörler ve sanal gerçeklik sistemi ile entegre bir sistemdir. Bu sistem ile askı aparatları ile hastanın yer çekimine karşı yükünü azaltıp, hastanın yürümesini kolaylaştırıyoruz. Aynı zamanda bu askı aparatları ile yük azaltılarak omurga ve eklem yaralanmalarının önüne geçilir. Hastanın tekrarlayan bir şekilde yürüyen bir robot üzerinde yürümesi desteklenebilir. “Hastanın önündeki sanal gerçeklik ekranında beliren insan grafiği hastayı temsil ediyor ve bu da hastayı daha çok motive ediyor.”

 

“Benim gibi durumda olan herkese bu tedaviyi öneriyorum.”

Tedaviyi duyduğunu ve Türkiye’ye geldiğini belirten Emsad Osmanoviç, “Trafik kazası sonrası fizik tedavi görmek için Türkiye’ye geldim ve yürümemi sağlayan bir tedavi olduğunu duyduğum için burayı tercih ettim. Benim gibi bu durumda olan herkese bu tedaviyi öneriyorum. “Çünkü zaten kısa sürede sonuçları görmeye ve hissetmeye başladım” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu